Älgsafari

Fascineras du också av skogens ståtliga konung älgen? Då kan du på flera platser i Sverige åka på älgsafari. En av de mest kända och största verksamheterna för detta är Smålandet i Markaryd, Småland. Du har möjlighet att köra själv med bil eller åka tåg längs med en väg där du kan se både älgar och bisonoxar. Detta är en utmärkt barnaktivitet men som brukar uppskattas av alla åldrar. Safarileden är tre kilometer lång och väljer du att åka med det gula tåget får du även en guidad tur.

Smålandet har satsat på en helhetsupplevelse, vilket innebär att du utöver safarin även kan äta i restaurang Älgtornet eller fika i våffelstugan. Det finns också en souvenirbutik på området. Ett annat tips för dig som vill åka på safari är Gårdsjö älgpark i Heby utanför Uppsala. Här dras du och ditt sällskap av gamla Grålle-traktorer ut till ett jättehägn där älgarna vistas. Älgarna kommer alltid fram till vagnarna för att hälsa och man garanterar att du alltid får se djuren på nära håll. Ibland kan du till och med få röra vid dessa ståtliga djur.

Småland dominerar

Det verkar som att befolkningen just i Småland har satsat lite extra på älgturism med safari. Elinge älgpark är en familjeägd park som anordnar aktiviteter med älgtema för hela familjen. De har guidade turer och öppet dagligen under sommaren. Även här är det hägn som gäller och alla besökare som vill får mata djuren. Efter turen, guidningen och matandet kanske det smakar bra med äkta småländsk ostkaka i caféet i Elinge älgparks? När du ändå befinner dig i Småland är ytterligare en rekommendation Glasrikets älgpark. Älgarna lever i sin naturliga miljö och parken ordnar safariturer.

I norra Sverige kan du bland annat möta älgen under din safari i Jutis utanför Arjeplog. Den bästa årstiden för denna safari är under vintern då flertalet älgar vandrar ner från fjället till de skogar som ligger nära byn Jutis. Byns jaktlag bedriver så kallad aktiv viltvård där de stödmatar djuren under vinterns tuffaste perioder. För att finansiera detta anordnar de också älgsafari. Du som besökare får följa med på en skotertur i två timmar med älggaranti. Ser du inga älgar återbetalas dina pengar. Safarin erbjuds varje morgon mellan december och mars.